Vanskelige tider må møtes med riktige tiltak

Vi lever i en turbulent tid hvor mange sliter både økonomisk og sosialt. Samtidig som krigens grusomheter i Ukraina utspiller seg hver dag, opplever vi svært høye priser på livsviktige varer som mat, strøm og drivstoff. Mye tyder på at disse forholdene vil vedvare og vi kan være på vei inn i en ny dyrtid.

Denne kritiske situasjonen utspiller seg på Arbeiderpartiets vakt og vi erkjenner at vi lever i en tid som krever ekstraordinære tiltak. Ingen regjering etter krigen har stått overfor denne type utfordringer. Derfor har regjeringen allerede satt i gang en rekke tiltak både for å styrke sikkerheten og for å hjelpe de som nå sliter med å få endene til å møtes. Det er bevilget flere milliarder kroner til mottak av flyktninger, til forsvaret, til den sivile beredskapen og til beredskapen for cyberangrep.  I tillegg er det som kjent innført en strømstøtteordning til privatpersoner som et ekstraordinært tiltak. Årsmøtet i Agder Arbeiderparti som ble holdt sist helg, mener at regjeringens vedtak om kompensasjon for høye strømpriser er et steg i riktig retning. Men pris og kompensasjonsnivået må justeres opp for innbyggere, frivilligheten og næringslivet. På sitt årsmøte i januar har Arendal Arbeiderparti anbefalt at strømstøtteordningen bør utvides videre ved at det innføres en makspris på strøm på 45 øre pr kwh.  I tillegg til håper vi at regjeringen kommer med flere tiltak som skaper forutsigbarhet og som letter det økonomiske trykket som mange nå kjenner på.  Arbeiderpartiet sitt hovedfokus er som alltid å hjelpe vanlige folk - slik vi lovet i valgkampen. Vi har gjennom historien innrettet politikken til fordel for de som trenger ekstra hjelp og støtte. Slik er det også i dag. Ingen skal være i tvil om hvor vår sympati og solidaritet ligger; vi vil alltid jobbe for en mer rettferdig fordeling. For å få til dette trenger vi en sterk stat som jobber frem fellesskapsløsninger. Det er dette som i hovedsak skiller oss fra høyrepartiene.

Dilemmaet med å bevilge store beløp til offentlig støtte er at det vil kunne føre til prisstigning og inflasjon. Varer og tjenester vil kunne bli enda dyrene. En prosents økning på et gjennomsnittlig boliglån vil kunne gi flere tusen kroner i merutgifter i året. Ingen er tjent med en slik utvikling. Derfor må vi nøye balansere den økte bruken av offentlige midler.  Vi som lokale ledere i Arendal Arbeiderparti, oppfordrer regjeringen til å komme opp med tiltak som treffer de som nå rammes av økende priser på varer og tjenester, tiltak som mange nå er avhengige av for å få hverdagen til å gå opp.

Arendal 3.4.22

 Solveig Helljesen Leder Arendal Sentrum Arbeiderlag  Nils Johannes Nilsen Leder Tromøy Arbeiderlag  Svein Monsen Leder Vestre Arendal Arbeiderlag

Eldrup Andreas Hansen Leder Flosta og Strengereid Arbeiderlag  Steinar Ostermann Leder Eydehavn og Saltrød Arbeiderlag